Afară e frig și miroase a toamnă, a ploaie și pământ reavăn. În casă e cald și bine, iar tu parcă ai sta toată ziua ghemuită în pat, citind o carte, savurând un ceai cald și delectându-te cu o plăcintă aromată. Dacă vrei să-i răsfeți și pe cei dragi cu ceva gustos, iată trei deserturi delicioase pe care să le încerci în acest sezon rece.
Mai ții minte când erai copil, iar bunica sau mama preparau dulciuri de casă? Îți mai amintești acel miros irezistibil de măr copt cu scorțișoară, de plăcintă sau tartă cu dovleac? Gustul acrișor al gutuilor luate din grădină, dulceața strugurilor abia culeși din vie, aroma perelor coapte, căzute prin iarbă, pe care le culegeai pofticioasă și cu care îți umpleai buzunarele? Când ți-e dor să retrăiești aceste momente, nu trebuie să cazi pradă nostalgiilor. Pentru că trecutul poate fi reînviat chiar la tine în bucătărie. Brioșele cu struguri, tarta cu dovleac și plăcinta cu mere și scorțișoară sunt trei deserturi cu fructe de toamnă pe care să le poți pregăti și tu, la rândul tău, pentru copii sau pentru cei dragi. Le vei oferi nu numai ceva delicios, dulce și aromat, ci și niște amintiri frumoase care le vor rămâne în suflet. Le poți prepara chiar alături de cei dragi, urmând rețetele tradiționale de mai jos, folosind ingrediente cât mai naturale și forme potrivite pentru fiecare dintre ele. Pentru tarta cu dovleac ai nevoie de o formă specială de tartă, iar coacerea se face la 180 de grade Celsius, plăcinta cu mere are nevoie de o tavă normală de cuptor, în timp ce pentru a obține aspectul specific al brioșelor ai nevoie de forme speciale. Cel mai ușor de folosit sunt cele din silicon în care prăjiturile nu se lipesc, iar forma se păstrează perfectă, potrivit blogului Hendi.
Strugurii sunt vedetele toamnei și nu ar trebui să lipsească din lista fructelor pe care le consumi în acest sezon. Au o mulțime de vitamine, minerale și nutrienți de care organismul tău are nevoie pentru a fi sănătos. Mai mult, potrivit publicaței healthline.com, aceste delicioase fructe conțin o cantitate foarte mare de antioxidanți care previn apariția mai multor tipuri de cancer. Iată cum se prepară brioșele cu struguri:
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pune zahărul într-un bol adânc, adaugă ouăle și mixează compoziția un minut. Apoi, toarnă iaurtul și amestecă din nou. Următorul pas: presară cele două tipuri de făină și praful de copt. Amestecă toate aceste ingrediente până când obții un aluat omogen. Toarnă aluatul în forme și ornează cu boabe mici de struguri. Desertul este gata când trece testul scobitorii.
Știai că prima rețetă de plăcintă de dovleac a apărut în anul 1621 în America de Nord? Încă de pe atunci se cunoșteau beneficiile bostanului, această legumă-fruct atât de gustoasă, care poate fi folosită și la prepararea deserturilor, dar și în mâncăruri. Uite cum se pregătește cea mai bună tartă!
Ingrediente pentru umplutură:
Ingrediente pentru aluat:
Mod de preparare aluat pentru tartă:
Într-un bol de dimensiuni mai mari se pun făina, zahărul, sarea și untul tăiat cubulețe mici. Ingredientele se frământă cu mâna până când obții un aluat sfărâmicios, cu o textură ca cea a pesmetului. Apoi, se adaugă gălbenușul și se frământă din nou până când obții o textură elastică. Este foarte posibil ca aluatul obținut să ți se lipească de mâini, dar nu te îngrijora! Textura va deveni una elastică după ce-l pui la rece, în frigider, timp de 30-40 de minute.
Mod de preparare piure de dovleac:
Piureul de dovleac se prepară foarte simplu. Ai nevoie de un dovleacde dimensiuni medii pe care, înainte de a-l folosi, îl speli bine sub jet de apă. Apoi, îl tai pe jumătate sau în felii ca pe un pepene și-i îndepărtezi semințele. Încingi cuptorul și tapetezi o tavă cu hârtie de copt. Pui dovleacul tăiat în tavă, apoi introduci tava în cuptor, pe grătarul din mijloc. După ce dovleacul este bine copt, îl scoți cu grijă din tavă și razi pulpa cu un cuțit sau cu o furculită. O pui în blender și mixezi scurt. Vei obține un piure omogen.
Mod de preparare umplutură pentru tartă:
În primul rând, încinge cuptorulul. Temperatura trebuie să ajungă la 200 de grade Celsius. Apoi, te poți apuca de treabă.
Într-un bol mai adânc bate bine ouăle, iar apoi adaugă zahărul brun și alb, sarea, condimentele și coaja de lămâie. Amestecă bine ingredientele. Următorul pas: adaugă piureul de dovleac și, la final, smântâna. Amestecă din nou cu o spatulă din lemn, până când obții o cremă fină și omogenă.
Într-o formă de tartă se așază aluatul întins bine sub forma unei foi mai groase. Apoi, se toarnă umplutura de dovleac. Tava se dă la cuptorul încins la 200 de grade pentru 15 minute. Apoi, temperatura se scade până la 180 de grade și se lasă la copt timp de 45 de minute. Știi că desertul este gata atunci când dacă înțepi mijlocul tartei cu un cuțit, lama acestuia iese din compoziție umedă, dar realtiv curată.
După ce este gata, tarta se scoate din cuptor și se lasă timp de două ore pe un grătar metalic, la răcit.
Mere găsim pe tot parcursul anului, însă cele care se coc toamna au o savoare și o prospețime aparte. Deși este recomandat să le consumi proaspete, merele își definesc aroma numai dacă le bagi la cuptor. Motiv pentru care îți propunem un desert delicios de te lingi pe degete.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente umplutură
Se amestecă într-un bol făina cu bicarbonatul de sodiu, sarea, zahărul alb, zahărul vanilat după care se adaugă untul rece și tăiat cubulețe mici. Compoziția trebuie, la sfârșit, să aibă o textură nisipoasă. Apoi, se adaugă ouăle și două linguri cu vârf de smântână și coaja de lămâie. Se amestecă din nou până ce obții un aluat omogen. Acesta se împarte în două jumătăți care se învelesc în folie alimentară și se dau la rece, la frigider, timp de o jumătate de oră.
Între timp, se dau prin răzătoarea mică merele, iar apoi se amestecă cu zahărul și scorțișoara. Se pun într-o sită și se lasă la scurs. În timp ce merele se scurg de zeamă, încinge cuptorul la 170 de grade Celsius și pregătește foile de aluat. Scoate din frigider cele două bucăți și întinde una pe blatul de lucru folosind un sucitor. Presară înainte puțină făină să nu se lipească. După ce ai obținut prima foaie, așază-o cu grijă într-o tavă unsă cu ulei și tapetată cu făină. Adaugă merele rase, iar apoi pune deasupra a doua foaie de aluat, întinsă și ea, înainte cu sucitorul. Aceasta se înțeapă cu furculița, din loc în loc. Plăcinta se coace timp de 45-50 de minute, iar apoi se lasă la răcit. După ce s-a răcit, o poți pudra cu zahăr pudră vanilat.